Egy helyi táborban azt mondták a gyereknek, hogy tisztán kell tartania a szívét, s nem szabad beengedni a a rosszat, az ördögöt. Ez a gondolat viszont megzavarta, s azóta azon töpreng, hogy hogy tudná távol tartania magától, hiszen állandóan beszél hozzá, s ő nem akar rossz lenni.

Szabad vajon ilyet mondani egy gyereknek? Hiszen a kisgyerek szíve tiszta és őszinte.

Ha pedig ezt megkérdőjelezik, a magába vetett hite is meginoghat. Mert addig fel sem merül benne, hogy ő teret engedhet az ördögnek, az idézőjeles gonosznak.
Nem jó a dualitást ilyen módon közvetíteni, nem jó félelmet ébreszteni bennük. Félelmet a gonosztól, aki beköltözhet a szívébe, s nem engedi jónak lenni.

A gyerekek áradó szeretetét kell inkább megbecsülnünk s tisztelnünk, s ha pajkosságon kapjuk őket, inkább megbeszélnünk velük. Akár azt is, hogy tettének következménye van, s ezért ez és ez a büntetés jár.

Mert azzal a bizonyos ördöggel, a felnőttek fertőzik meg őket, ahogy elültetik a kétség, s egyéb rossz érzések magjait ártatlan lelkükben.

A gyerekek megélik saját önvalójukat, s erre kéne emlékezniük a felnőtteknek is. Szívből élnek, hiszen az ember jól csak a szívéből lát.

Azt kell inkább megtanítani nekik, hogy ahogy érik őket a különféle környezeti hatások, meg tudják különböztetni az elme, ego hangját a szív hangjától. Nem nehéz, hiszen a szív hangja mindig is beszélt hozzájuk, ő az aki szeretete kimutatására készteti, aki megvígasztalja, ha elszomorodik valamiért, s aki segít neki elcsendesedni, ha gyermeki lelke pihenésre vágyik.

Megkérdeztem Szalóki Ildikó barátnőmet, aki théta healing konzulens, hogy ő hogyan fogalmazná meg egy gyermeknek a különbséget, kettőséget. Ezt írja:

“A szív egy nagy kehely, amiben elfér a jó és a rossz is. A jó, angyalok képében jelenik meg, a rossz az ördög képében. Ha akarja meghallgathatja mindkettőt. De azt is teheti, hogy egész egyszerűen nem hallgatja meg őket. Ilyenkor nem kell semmi mást csinálni, csak arra figyelni, hogy mi okoz jó érzést a testében. Mert ami jó érzést okoz, az jó a szívnek is.”

Aztán, miközben ezt a bejegyzést írtam, Kinga barátnőm, ezt az idézetet osztotta meg a facebookon:

 Mihelyst társaid jó és rossz tulajdonságaival foglalkozol, rést nyitsz a szíveden, amin belép a gonoszság. Mások vizsgálata, bírálata és a velük való versengés gyöngévé tesz, majd legyőz téged.

Uesiba Morihei (1883 – 1969) japán budo mester, az aikido megalapítója

 

« »